popravy ve středověku

Představte si že někoho třeba zabijete. V dnešní době vás můžou poslat do vězení. Dříve jste místo do vězení šli na popravčí špalek. Vlastně to bylo tak že vás napřed odsoudili (a z těmi soudy si nějak moc práce nedělali. Vyslechli svědky a hned na špalek). Taky kvůli tomu umřelo několik nevinných lidí. Potom vás šoupli do vězení které teda moc příjemné nebylo. Lezli po vás krysy a dostávali jste zkažený chleba a ještě horší vodu. Z vězení jste (pokud jste přežili ,ano někteří lidé umírali i ve vězení) mohli dostat nějakou nemoc z toho že tam bylo strašně prachu. V té době ještě medicíny nebyli ,proto lidé hodně umírali i na obyčejnou chřipku. Potom vás odvezli k popravě. Cesta na popraviště moc příjemná nebyla. Lidé po vás házeli kameny,shnilá rajčata a všelijakou havěť  která se na cestě povalovala (a té havěti bylo opravdu dost). Když jste přijeli na popraviště tak to byl váš konec. Mohli vás popravit mnoha způsoby.

1. Obyčejné měšťany věšeli na takzvané šibenici tak že jim kolem krku uvázali smyčku provazu (ten provaz nebyl moc příjemný) Vylezli jste na žebřík a oni ho pod vámi podkopli a žebřík spadl a vy s ním a to jak prudce jste spadli vám zlomilo vaz.

2. Bohaté lidi jako například různé šlechtice a podobně popravovali tak že si dali hlavu na špalek a přišel takzvaný kat (ten s tou červenou kuklou. Nejznámějším katem byl Jan Mydlář. Nevýhoda kata byla že když byl váš otec kat a umřel tak jste to museli zdědit a stát se katem a potom i vaše děti a tak dále. Taky kati nesměli bydlet ve městě ,ale ze městem) a ten jim tu hlavu usekl. Normálně usekával hlavy mečem ,když se mu však ztupil meč tak si musel vzít sekyru.

 

Největší hromadná poprava se stala 21 června roku 1621 na staroměstském náměstí. Popravovali 27 českých pánů kvůli tomu že se vzbouřili proti císaři. Popravoval je Jan Mydlář. Nepotrestali vás jenom za vraždu. Třeba ze to že jste ukradli ovci vám usekli ruce ,aby všechny upozornili že jste zloděj. Já bych ve středověku žít nechtěl. Jestli vy jo tak mi to napište do komentářů a proč a jestli ne tak mi to taky napište a proč.